Otel Çalışanları Nasıl Seçilmeli ?
Her alanda günden güne artan işletmeler arası rekabet, işletmeleri sürekli değişim, özgünlük ve yenilikçiliğe zorluyor. Doğal olarak bu rekabet otel işletmelerinde de söz konusu. Birçok değişimin gerçekleştirilmesi, dikkat çekicilik adına yapılan yeniliklerin yanı sıra işletmeler artık memnuniyet ve bu memnuniyetin de sonucu olarak bu rekabeti kazanmanın otel çalışanlarıyla doğrudan alakalı olduğunun farkında. Tabiri yerindeyse çalışanlar artık ince elenip sık dokunarak kazanılmaya çalışılıyor. Çünkü otel işletme birimleri adeta fabrika gibi, düzen ve hız gerektirir. Bu sebepten çalışanlar buna göre seçilir ve bununla doğru orantılı olarak da müşteri memnuniyetinin artışı ve rekabeti kazanma ihtimali artış gösterecektir.
Peki, nedir bu otel birimleri?
1.Ön büro Departmanı
2. Kat Hizmetleri Departmanı
3. Yiyecek içecek Departmanı
4. Satış ve Pazarlama Departmanı
5. Personel ve İnsan Kaynakları Departmanı
5.Muhasebe Departmanı
6. Bilgi İşlem Departmanı
-Ön büro departmanına eleman seçerken kesinlikle iletişim yönü oldukça kuvvetli olan elemanlar tercih edilmelidir. Çünkü tüm pazarlamayı sağlayan, otel organizasyonlarını düzenleyen, misafiri karşılayan, kayıt işlemlerini halleden, arz-talepleri ilgili departmana ileten adeta otelin beyni görevini gören kısımdır. Tüm bunlar düşünüldüğünde ön büro elemanının bu işin ilgili bölümlerinden mezun olmuş, sosyal yönü kuvvetli, belli bir kültürel seviyeyi aşmış bir birey olması gerekmektedir.
-Kat hizmetleri, otel işletmelerindeki çeşitli alanların temizlik, düzen ve bakımından sorumlu olan departmandır. Housekeeping departmanı da denmektedir. Baktığımız zaman müşteriyle en çok iletişim halinde olacak olan ve müşteri memnuniyetini sağlayabilme yüzdesi diğerlerine göre daha fazla olan departmandır. Çünkü temizlik, konfor rahat bir ortam gibi gereksinimleri müşteriye sağlayacak olan personeller bu departmanda bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı görev bilinci yerinde , sorumluluk sahibi bireyler bu işi yapmalıdır.
-Yiyecek içecek departmanı, adından da anlaşılacağı üzere müşterilerin yiyecek içecek ihtiyacını karşılayan bölümdür. Bu departman mutfak ve servis kısımlarından oluşur. Yiyecek ve içecek servisi görevlileri meslek ile ilgili temel bilgi ve teknikleri çok iyi bilen, nazik, güleryüzlü bireylerden seçilmeli. Bu bireyler işinin gerektirdiği sorumlulukları bilmeli, takım ruhu algısını taşıyabilmeli.
-Satış Pazarlama departmanı, otellerin yeni müşteri kazanımı, müşteri geri beslemeleri (feedback ), ürünlerin tanıtımı, müşteri ilişkileri ve temsilciliği aşamalarında görev alan kişidir. İnsan ilişkilerinde başarılı, ikna yeteneğine sahip, sorumluluk sahibi, esnek çalışma saatlerine uyum gösterebilecek ve seyahat engeli olmayan bireyler bu departmanda başarı gösterecektir.
-Personel ve insan kaynakları departmanı ,şirketlerin çalışanlarını seçen, adaylar arasından şirkete uygun olanları bulan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri takip eden departmandır. Bu departmanda çalışacak olan bireyler yine ilgili bölümden mezun olmuş, gözlem yeteneği iyi olan, organize etme işlerini kotarabilen insanlardan seçilmeli.
-Muhasebe departmanı, otelle ilgili tüm parasal kayıtları tutan departmandır.
-Bilgi işlem departmanı ise oteli bir bilgisayar olarak düşünürsek bilgi işlem departmanı bir mikroişlemci olarak düşünülebilir. Dolayısıyla o olmadan diğer departmanlarla olan etkileşim ve işlev kaybedilir. Tesislerdeki donanımsal güvenlik duvarı(firewall), içinde potansiyel tehlikeleri içeren raporları saklar. İşte bir bilgi işlemci o raporları her gün kontrol eder, olası tehlikeleri önler, bunun için önlemler alır. Özellikle 5 yıldızlı otellerin olmazsa olmaz departmanıdır. Bu alana gelecek eleman portföyü ise teknoloji alanında yüksek donanımlı, yazılım ve bilgisayar konusunda bilgili, problem çözmeye odaklı bireylerden olmalıdır.
Unutmayalım ki otele arz-talep müşteri memnuniyeti dolayısıyla artar, müşteri memnuniyeti de çalışanlarla doğrudan alakalıdır.
Müşteri memnuniyetinizin hat safhada olması dileğiyle…