Otel İşletmelerinde İsrafın Önüne Nasıl Geçilir?
Otel İşletmelerinde İsrafın Önüne Nasıl Geçilir?
Bir otel işletmesini düşündüğümüzde aklımıza birçok israfa uğrayan örnekler gelebilir.
Bu israf aslında çok büyük bir sorun ve bunun bilincine erkenden varan otel işletmeleri bu konu hakkında tedbirlerini alıp iyileştirme çalışmalarına başlamış durumdalar.
Bin bir çeşidin bulunduğu açık büfeler, göz doyurucu sofralar, envai çeşit temizlik ürünleri…
Bu yazımızda otel işletmeleri, bazı alanlarda israf önleyici ve iyileştiri ne tür çalışmalar yapabilir, bunlardan bahsedeceğiz.
Otellerdeki temizlik ürünlerinden başlayalım. Yarısına kadar kullanılmış şampuanlar, açıkta kalmış kalıp sabunlar, belki hiç belki de bir veya iki kere kullanılmış duş jelleri ve buna benzer şeyler. Bu temizlik ürünlerinin ambalajı açıldığı an başka herhangi bir müşteriye devamının kullanıma amacıyla verilmesi gibi bir durum sözkonusu da olamaz. Bu durumda bu ürünlere ne olacak ?
İşte bu durumu farkeden , İngiltere'deki Clean Conscience adlı yardım kuruluşu, otellerden bu ürünleri toplayarak geri dönüştürüyormuş ve dünyanın dört bir yanındaki mültecilere, kadın derneklerine gönderiyormuş. Yani bu artakalan kişisel temizlik malzemeleri dünyanın dört bir yanındaki hijyen ürünü ihtiyacı olan insanlara umut olmuş.
Bir diğeri de hiç şüphesiz gıda israfı denilebilir. Özellikle yapılan TESK araştırmalarına göre Her Şey Dahil otellerde israf 5 kat artıyor. Düşünün geçtiğimiz yıl sadece ekmek israfı azaltılarak yılda 2,8 milyar lira tasarruf sağlandığına göre israf gerçekten ciddi boyutlarda.
Oteller de bu israf konusunda özellikle açık büfe konseptine yeni bir sınırlama getirmeli.
Bu noktada elbette müşteriye de önemli bir pay düşüyor, bu yüzden çeşitli farkındalık çalışmaları yapılarak müşterilerin de bu konuda bilinçli olması sağlanabilir.
Örneğin, Tokat’ta açık büfe israfının önlenmesi amacıyla bir otel işletmecisi tarafından tabağına aldığı yiyeceklerin tamamını bitirenlere yüzde 10 indirim uygulaması başlatıldı.
Bir otel işletmesi aşağıdaki uygulamaları gerçekleştirdiği takdirde sağlanacak fayda şu şekilde:
- Su servisinde sürahiye geçilse, yılda 10 bin adet cam ve plastik şişe atığını engelleyebilir.
- Gereksiz tabak değişimi yapılmasa yılda 15 ton su tasarrufu sağlayabilir.
- Porsiyon büyüklüğü ve garnitür seçimi müşteriye bırakılsa yıllık tabaktan dönen 4 ton atığı engelleyebilir.
Rakamlar çok çarpıcı değil mi?
Bu ve buna benzer yöntemlerle oteller için büyük bir gider kaynağı olan israf bir şekilde engellenebilir ya da iyileştirilebilir.
Gelir tablonuzun gider tablonuzdan çok çok fazla olması dileğiyle…